EN  |  GR
НАЧАЛО / ПОЛЕЗНО / СПОРТНИ ПРОГРАМИ
 
СПОРТНИ ПРОГРАМИ

За всеки, който се занимава с фитнес, месото е изключително важна храна, защото играе значима роля в здравословното и балансирано хранене. Това е свързано с наличието на жизненоважните витамини и минерали в месата и с това, че те са отличен източник на протеини. Нашето тяло се нуждае от протеини, за да расте и да се възстановява. Месото е ценен източник на енергия. Желязо, цинк и селен, витамин В и D са само някои от жизненоважните съставки, които се съдържат в говеждото, свинското и птичето месо.

Червените меса са добър източник на лесно абсорбиращо се желязо. Свинската рибица осигурява витамин В, а черният дроб (пилешки, телешки, агнешки) доставя много хранителни вещества от витамин A до цинк. Витамин С, съдържащ се в зеленчуците, спомага за по-доброто абсорбиране на желязо в месото, така че комбинацията от месо и зеленчуци е изключително полезна и здравословна.

Известно е, че различните видове месо имат и различни качества. Трениращите знаят добре основните принципи: първо, не е желателно да се консумират тлъсти меса; второ, не е желателно да се пържи месото; трето, за предпочитане е месо, а не продукти от мляно месо. За жалост деликатеси като пастърма и пушени филета също не са най-полезното нещо за спортисти, особено когато се стремят да изчистят максимално мазнините от тялото си, тъй като количеството на готварска сол е твърде голямо в тези вкуснотийки.

Най-добре - чисто месo, сварено или печено.

Накратко ще се спрем на някои видове меса и мястото им в здравословното хранене.

Птичи меса -основни предимства на птичите меса са лесната смилаемост, добрите вкусови качества и сравнително бързата обработка. Месото на птиците, в сравнение с това на бозайниците, има много по-малко съединителна тъкан и е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Отстранявайте кожата, когато сте на диета.

Пилешко месо

Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%. То е за предпочитане и защото наситените и ненаситените мастни киселини в него са с най-добър баланс. Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е. Съдържа много витамини от групата В, а също и важни минерални вещества като желязо и фосфор. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги прави биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), птичето месо е лесноусвояемо. Подходящо е за спортисти, възрастни хора, дори за малки деца, тъй като не претоварва неукрепналата им храносмилателна система.

Всеки, който спазва диета с цел намаляване на лично тегло или изчистване на мазнини, трябва да отделя кожата. Диетолозите съветват това да става още преди термичната обработка, ако целта е да се сведат до минимум постъпващите в организма мазнини.

Справка за калориите в 100 грама продукт

Свински бут

292 ккал.

Свински врат

250 ккал.

Свински джолан

271 ккал.

Свинско филе

176 ккал.

Свински котлет

258 ккал.

Пиле варено

125 ккал.

Пиле печено

144 ккал.

Пилешко бутче

120 ккал.

Пилешко месо бяло

109 ккал

Пуешко месо

136ккал

Телешка плешка

118 ккал.

Телешки бут

107 ккал.

Телешки гърди

142 ккал.

Заешко(неугоено)

140 ккал.

 

Великденско пиле с вино, глазирани пилешки крилца по китайски, пиле по селски в глинен гювеч, пълнено пиле с бадеми и др.

Виж рецептите >

Пилешкото месо е уникално с високото си съдържание на белтъчини и ниски нива на мазнини.

Още за пилешкото месо >

 
ЗА НАСПРОДУКТИ

ГОТВЕНИ ЯСТИЯ

ЛЕСНО И БЪРЗО

ПРЯСНО МЕСО

ПУШЕНИ ДЕЛИКАТЕСИ

СКАРА

ВАРЕНО-ПУШЕНИ КОЛБАСИ
КАЧЕСТВО

СЕРТИФИКАТИ

ТЕХНИЧЕСКО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ

РЕФЕРЕНЦИИ

ЕКОЛОГИЯ
ПОЛЕЗНО

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

СЪЧЕТАВАНЕ НА ХРАНИТЕ

ДИЕТИЧНО ХРАНЕНЕ

СПОРТНИ ПРОГРАМИ

РЕЦЕПТИ И КУЛИНАРИЯ
КОНТАКТИПОРЪЧКИСледвайте ни във Facebook 
GALA INVEST HOLDING © 2008-2024